The Saddlery is a listed south London house that nods to its previous and appears to the long run

by Editorial Team
40 views

The Saddlery is a undertaking enriching a Grade II-listed late Georgian home in Blackheath Village in south London. Structure observe Studio Octopi was referred to as upon to create a single-storey, full-width rear extension to a household house – a seemingly easy transient to which the architects responded with aptitude and creativeness, crafting a inexperienced, metal-clad quantity on the property’s backyard facet. On the similar time, they composed a dramatic, gallery-like inside behind it, revealing each up to date parts and the historic house’s interval textures.

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

The Saddlery: bridging previous and new

Initially in-built 1808 and enviably dealing with the inexperienced expanses of Blackheath, the unique home was of modest – but balanced – proportions and, occupied sooner or later by a grasp farrier, had change into generally known as the ‘saddlery’ for the reason that 1840s.

large extension room at the The Saddlery

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

It was at the moment that an alleyway subsequent to the residence was infilled so as to add to its dimension, taking it from a three-bay to an asymmetrical four-bay home. Within the years to return, the property underwent additional adjustments, together with injury brought about in the course of the Blitz and alterations to its doorways and structural buttresses. 

The Saddlery rear room with white walls and plenty of light

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

Inheriting the house, the present shopper approached Studio Octopi with a fee for further area for entertaining – a flagship room that may change into each a showpiece and the dwelling, beating coronary heart of the house for receiving visitors and household. 

exposed brick wall at The Saddlery

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

Whereas the architects’ transient was to deal with the brand new parts solely, it was essential to handle the construction as an entire of their answer and quantity composition. ‘There are not any alterations to the basement, raised floor or higher flooring. Important to the design answer was the necessity to rationalise the degrees, restore the rear elevation and make sense of the 4 doorways from the home into the backyard,’ the staff write.

man sitting and reading in white room at The Saddlery

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

Working with heritage and planning constraints to sculpt their quantity, the architects added a wise, inexperienced metal cladding, ‘chosen as a counterpoint to the pink brick of the unique home’. This additionally now supplies a secondary entrance to the home.

The Saddlery white room with chair looking out

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

Inside, a glass staircase connects the extension with the present, raised floor ground stage. Spherical, function openings on the ceiling assist bathe the inside in pure gentle, on the similar time including drama to the area. 

sofa in white room at the The Saddlery extension

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

Trendy materiality can also be expressed via the granite step and load-bearing granite lintels on the extension’s enlarged openings. 

staircase detail at The Saddlery

(Picture credit score: Agnese Sanvito)

octopi.co.uk

Supply: Wallpaper

You may also like

About Us

Luxerise.net is one of the best Home Decor and Interior Design News websites, we provide the latest news, articles, and tips about Home Decor and Interior Design and luxury homes from all around the world.

Decor & Design

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More