Brazil’s Casa Subtração contrasts dramatic concrete brutalism with openness

by Editorial Team
29 views

Casa Subtração is a undertaking born of a reasonably widespread temporary, however with a quite unusual end result. A household of three – two dad and mom and their teenage son –approached structure studio FGMF for a vacation residence in Bragança Paulista, some 90km from the town of São Paulo. The architects’ response to the scheme’s idyllic, inexperienced website was to attempt to guarantee that their design allowed the pure setting to shine and didn’t impede views out to it. 

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

Casa Subtração: an open Brazilian escape

Their answer was to dig a basement to anchor the residence to the bottom after which create a flowing, principally open-air floor degree that seamlessly connects with the verdant surrounds. 

Casa Subtração exterior view and staircase

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

Then the principle residence could be raised above the bottom in two porous ranges –platforms that work with the area’s nice local weather and introduce a dialogue between indoors and outdoor at each step.

Casa Subtração outdoor seating area on a ledge

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

The floorplans are framed by a daring concrete construction in brutalist structure, which displays the Brazilian modernism roots of the studio, headed by Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz and Fernando Forte.  

Casa Subtração parking

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

All through, openings have been carved out of the concrete body, making certain the strong construction feels permeable. The architects write: ‘The accentuated horizontality of the undertaking is skillfully balanced by strategically positioned voids within the horizontal planes, drawn in a mismatched method and related to the steps.’ 

Casa Subtração at dusk with a close up of the stairs

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

‘These voids not solely present a number of views, but additionally encourage visible contact between the folks in the home, whether or not in the lounge, the swimming pool or the storage backyard, the place the native vegetation grows and occupies a part of the voids.’

Casa Subtração Brazil House

(Picture credit score: Israel Gollino and Fran Parente)

fgmf.com.br

Supply: Wallpaper

You may also like

About Us

Luxerise.net is one of the best Home Decor and Interior Design News websites, we provide the latest news, articles, and tips about Home Decor and Interior Design and luxury homes from all around the world.

Decor & Design

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More