The colorful Frequent Rooms in north London is centred on neighborhood and wellbeing

by Editorial Team
42 views

Concepts of neighborhood and wellbeing led the start of The Frequent Rooms, a brand new, versatile house in north London’s Stamford Hill. Designed by structure studio Artefact, the scheme, which is situated within the undercroft of St Thomas’ Church, was commissioned for native charitable organisation Clapton Commons – in an effort to help cohesion and produce the realm’s various neighborhood collectively, in a single, design-led, purposeful house.

The Frequent Rooms: impressed by folks

Taking its cues from the charity’s key values, that are centred on the concept of ‘commons’, the mission goals to create house the place all voices may be heard and folks can unite, discuss and luxuriate in actions collectively. This additionally echoes the structure follow’s ethos and priorities. 

‘As architects, we actually imagine within the significance of community-led areas – areas the place all kinds of actions can happen, the place rituals are carried out and new prospects and connections are created, strengthening a way of neighborhood and belonging,’ says Artefact director Benedetta Rogers. 

(Picture credit score: Jim Stephenson)

‘Clapton Commons is a incredible grassroots organisation and it has been great to help them in making a much-needed place for the neighborhood to return collectively. With shared values round enacting constructive social change, now we have relished the chance to place our design expertise to good use within the service of this neighborhood.’

The Common Rooms with long meeting table and blue chairs

(Picture credit score: Jim Stephenson)

Working with a good finances, the architects experimented with color and on a regular basis supplies, to raise the inside utilizing sensible design selections for off-the-shelf merchandise. On this spirit, a sequence of timber partitions and polycarbonate clerestory home windows type a vibrant sample that displays the church’s unique structure. A single, enjoyable, daring blue column provides additional curiosity. 

The Common Rooms music hall empty with drums

(Picture credit score: Jim Stephenson)

‘We situated the eating room on the coronary heart of the scheme, the place the neighborhood comes collectively to prepare dinner and break bread. It’s the nucleus round which the opposite areas revolve, making certain totally different customers rub shoulders and make connections when circulating by means of the constructing,’ says Artefact director Daniel Marmot. 

The Common Rooms interior with red walls and features

(Picture credit score: Jim Stephenson)

‘We developed a vibrant, various color palette to mirror the optimistic outlook of the consumer and neighborhood, and to uplift what was beforehand a depressing undercroft. The rhythmic partitions are a technicolour reinterpretation of a element within the church, and the continual clerestory ensures mild permeates between rooms, as exercise spills from one house to a different.’

The Common Rooms interior with two people sat chatting against red walls

(Picture credit score: Jim Stephenson)

Movies by Jim Stephenson

Supply: Wallpaper

You may also like

About Us

Luxerise.net is one of the best Home Decor and Interior Design News websites, we provide the latest news, articles, and tips about Home Decor and Interior Design and luxury homes from all around the world.

Decor & Design

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More